Småhus / Centralt intill Stora Torget / Kyrkogatan 5

En villaidyll i centrum!

Ett hem för livsnjutaren! Ursprungligt 1880-tal har in i minsta detalj förädlats och renoverats till toppskick och här finns 4-5 rymliga sovrum, allrum med öppet upp till nock och vardagsrum med öppen spis. Underbart kök med högt i tak, stora fönster och utgång till den charmiga trädgården. Tre badrum, vackra källarutrymmen med 1600-talsvalv och mycket mer finns att ta del av. Arkitektritad planlösning med ljusa och funktionella ytor för den stora familjens alla behov. Gott om förvaringsutrymmen och bergvärme för låga driftskostnader. Barnvänlig tomt i bästa söderläge med härliga uteplatser och utrymme för studsmatta, parkeringsplats och förråd. Nära till Domkyrkan, Mälaren och badplats (100 m till sandstrand), skolor, butiker och kommunikationer. Söker du ett påkostat, mycket representativt och trivsamt boende är det här tillfället du väntat på. Varmt välkommen på visning, individuellt om du så önskar!

Rumsbeskrivning

Att i ord återge känslan och alla synintryck som detta hem bjuder på blir svårt, det måste upplevas på plats! Gemensamt för alla rum är vackra, målade, trägolv eller betong som i köket. Väggarna är vitmålade och det är högt i tak. Spegelindelade dörrar med härlig patina. Överallt finns detaljer från byggnadsåret eller nya detaljer i gammal stil, inget har lämnats åt slumpen. Sammanfattat är det ett ovanligt varmt och ombonat hem som tilltalar både förnuft och känsla! Här följer en beskrivning av hur huset disponeras;

Från parkeringsplatsen leder en stig med plattor i skiffer fram mot husets uteplatser och entré. Hallen är stor och välkomnande med gott om plats för ytterkläder på platsbyggd hatthylla. Hallen är möblerbar och kan användas för t ex arbetshörna eller hobbies. Till höger om hallen finns tvättstuga utrustad med tvättmaskin och torktumlare, fönster med utsikt mot trädgården. Till vänster om hallen finns gästtoalett utrustad med duschutrymme klätt i sandfärgad mosaik, wc och tvättställ. Rakt fram sett från entrén finns två rymliga sovrum. Rummet till höger har en vacker kakelugn samt separat toalett med dubbelt tvättställ och wc. Badrummet har schackrutigt klinkergolv, fönster samt vitmålade väggar. Innanför badrummet finns en rymlig klädkammare samt husets värmepanna.

Vardagsrummet som nås från både hall och kök är stort, inbjudande och ljust. Här finns en vitputsad och vacker öppen spis, blått trägolv och vita väggar. Det är en bred öppning och två trappsteg mellan vardagsrum och kök, vilket både binder samman rummen och underlättar social kontakt. Köket är husets naturliga mittpunkt med den härliga matplats för många framme vid fönstren. Från köket finns utgång till trädgården och matplatsen utomhus. Köket har flera stora fönster i både norr och söder, vilket tillsammans med den otroliga takhöjden gör rummet ljust och luftigt. En spiraltrappa leder upp till det stora allrummet på övre plan. Det här rummet kan även användas som sovrum för den som önskar. Stor klädkammare döljer sig bakom väggen i rummets kortända. Från allrummet har man utsikt över hela köket och ända ner i källaren.

Det lyxiga köket i dansk design från Kitchen and More är fullt utrustat med påkostade materialval och vitvaror från bl a Miele, Witt och Liebherr. Omgärdad av skyddande staket och grind finns en vacker trappa i tegel ner till källarvalven. I källaren finns, precis som i köket, skön golvvärme via bergvärmepump för bästa driftsekonomi. Två vackra rum med 1600-talsvalv ger här möjlighet att bygga sin egen vinkällare och inta måltider i spännande miljö! Gott om plats för 15-16 sittande gäster.

Intill köket, i husets kortände, finns platsbyggd arbetsplats för två. Härifrån har man en fin vy mot Mälaren och Tosteröbron. Intill arbetsplatsen finns ett förråd samt två rymliga sovrum. Båda rummen har fönster mot trädgården och plats för flera garderober. Ett trivsamt badrum med badkar, dubbelt tvättställ, wc och stort fönster mot trädgården finns intill de båda sovrummen. Badrummet har mönstrat klinkergolv med golvvärme och lavendelfärgade väggar.

Fakta

Boarea
190 m2 (Lantmäteriet)
Biarea
20 m2
Rum
7
Antal sovrum
4
Max antal sovrum
5

Byggnaden

Historik och underhåll

Enplansvilla med spännande historik! Grunden och källarvalven i huset är från 1600-talet, de klarade sig under den stora branden i Strängnäs 1871. Byggnaden återuppbyggdes sedan troligen 1878-1880 efter att rådhusen vid Stora torget blev färdiga. 2006 var huskroppen längs Kyrkogatan ett café och den andra huskroppen endast en enkel förrådslokal, eventuellt med historia som stall. Allt har sedan 2006-2009, eller i vissa fall så sent som 2016, omsorgsfullt renoverats och förädlats med professionella hantverkare; ny dränering, anlagd trädgård, ny eldragning, nya avloppsrör, nya golv med golvvärme, installation av bergvärme, isolering under trägolv, handgjorda fönster med energiglas, målade fasader och fönster. Taket är renoverat i slutet av 1990-talet. Besiktning av eldstäder 2018, utan anmärkning. Senaste projekten är nytt badkar och vattenbesparande toaletter 2019.

Bra att veta är att vinden i huskroppen längs Kyrkogatan är outnyttjat utrymme. Lucka till vinden finns i köket, i väggen mot vardagsrummet. Kanske något för nästa husägare att förädla?!

Tomten

Den grönskande trädgården ligger skyddad av omgärdande huskroppar, en litet paradis som ingen utomstående känner till eftersom det inte finns insyn från gatan. Mot Kyrkogatan är det ett träplank med port, som ger snabb access till t ex Tosteröbron och badplatsen intill brofästet. Vid porten mot gatan finns två rymliga förråd, t ex för cyklar. En fin plats för ved under tak finns i trädgårdens västra del. I trädgården finns två anlagda uteplatser med skiffer, den stora uteplatsen skuggas varma sommardagar av Syrener. Övriga träd och växter är Magnolia, Apel, Saltbuske, bärbuskar och ett örtland. Tomten är plan och har lekvänliga gräsytor, perfekt för både krocket och studsmatta. Grusad plats finns för två bilar på tomten, infart sker från Sundkarlsbacken.

Typkod
220 Småhusenhet, helårsbostad
Byggnadstyp
Enplansvilla
Byggår
1880
Renoverades
2020
Uppvärming
Bergvärmepump
Mark
Sten
Grund
Betong
Grundens vägg
Huggen sten
Stomme
Tegel
Bjälklag
Trä
Fasad
Puts
Tak
Plåt
Utvändiga plåtarbeten
Galvaniserad målad plåt
Fönster
2-glasfönster isoler
Ventilation
Självdrag
Vatten
Kommunalt vatten
Avlopp
Kommunalt avlopp

Tomt

Tomtyta
445 m2
Tomtuppgifter enligt
Lantmäteriet
Totalyta
445 m2

Parkeringplatser

Grusad plats finns för två bilar på tomten och för bilburna gäster finns hela Stora torget runt hörnet.

Närområdet

Välkommen till ett fantastiskt hem, mitt i centrala Strängnäs intill Stora torget och med närhet till Mälaren och allt som stan har att erbjuda! Här finns möjlighet till ett morgon- eller kvällsdopp vid fin sandstrand ca 80 meter från huset. Nuvarande husägare har döpt stranden till Lilla Pangani! Promenera längs strandkanten och upplev båtlivet på nära håll i den mysiga småbåtshamnen och slå dig ned på någon trevlig uteservering. Här bor du med gångavstånd till all upptänklig service och det är nära till resecentra med snabbtåg till bl a Stockholms Central, restiden är ca 50 min. Riksväg 55 och E20 gör att Strängnäs ligger bra till för den bilburne. Strängnäs tätort har ca 14 000 invånare (34 000 i hela kommunen) och barnomsorg och skola håller hög nivå med flera grundskolor och gymnasium.

Kostnader

Renhållning
208 kr/månad
Vatten och avlopp
708 kr/månad
Försäkring
417 kr/månad
Värme och hushållsel
2 083 kr/månad
Fastighetsskatt/avgift
8 349 kr
Övrigt om driftskostnaden
Driftskostnaden uppgår totalt till ca 3400 kr/mån. Notera att driftskostnader kan variera beroende på förbrukning och val av leverantör.

Taxering

Taxeringsår
2018
Taxeringsvärdesår
1965
Taxeringvärde noggrannhet
Fastställt
Taxeringsvärde byggnad
3 177 000 kr
Taxeringsvärde mark
2 520 000 kr
Summa taxeringsvärde
5 697 000 kr
Standardpoäng
48
Typkod
220 Småhusenhet, helårsbostad

Energideklaration

Energideklaration utförd
2019-03-29
Energiklass
C
Energiprestanda
87 kWh/m2

Rättigheter och belastningar

  • Gemensamhetsanläggning: Strängnäs Rådstugan GA:1-2 gäller parkeringsplatser och sophantering. Vattenledning till intilliggande fastighet.
  • Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer: Fornlämning (Registreringsdatum: 20060919)
  • Planer och bestämmelser: Rådstugan, Detaljplan (Beslutsdatum: 19960325)
Pantbrev
7st om totalt 4 531 000 kr

Allmän information

ALLMÄNT

Ovanstående uppgifter om fastigheten kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är hämtade från fastighetsregistret eller baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika anledningar vara fel. Den köpare som tycker att arean har betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Vill du ha hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad? Ansvarig mäklare upprättar gärna en individuell boendekalkyl.

BUDGIVNING

Vi tillämpar öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Som utgångspunkt redovisas alla bud även till budgivare och spekulanter. Säljaren kan dock besluta att alla bud inte ska redovisas under budgivningsprocessen vilket gör att avvikelser från denna utgångspunkt kan förekomma.

Senast på tillträdesdagen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas eller inte.

Läs mer om budgivning här

ENERGIDEKLARATION

En energideklaration ger information om husets energianvändning och måste enligt lag göras innan en försäljning. Den visar även vilka åtgärder som kan göras för att minska husets energiförbrukning.

Energideklarationen är giltig i 10 år. För att energideklarationen ska vara giltig ska den vara utförd av en ackrediterad energiexpert. Fritidshus behöver inte energideklareras.

Det är säljarens ansvar att se till att energideklarationen finns tillgänglig. Om energideklarationen saknas har köparen rätt att beställa en energideklaration inom 6 månader från tillträdet på säljarens bekostnad.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Köpare uppmanas att undersöka bostaden de vill köpa. En köpare har nämligen en långtgående undersökningsplikt och fastighetens alla delar och funktioner ska undersökas. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen. Fel och brister som köparen skulle ha kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning får inte användas mot säljaren i efterhand. Fel i fastigheten som köparen inte har haft anledning att räkna med och inte heller borde ha kunnat upptäcka vid en besiktning brukar kallas för dolda fel. En säljare kan vara ansvarig för dolda fel som upptäcks inom tio år efter försäljningen.

Visningar

  • Lördag 13 jun 13:00 - 14:00

    Varmt välkommen!

Fakta

Pris
7 995 000 kr /Bud
Typ
Småhus
Adress
Kyrkogatan 5
Ort
Strängnäs
Boarea
190 m2
Rum
7
Tomtarea
445 m2
Byggår
1880
Tillträde
Enligt överenskommelse

Ansvarig Mäklare


Intresseanmälan Låt oss värdera din bostad

Alla bilder

Härlig uteplats intill köket

Köket med öppet upp till nock!

Köket sett från övre allrummet

Trappa till källarvalven

Valv från 1600-talet!

Även här finns golvvärme (bergvärmepump)

Arbetsplats, utsikt mot Mälaren

Allrummet på övre plan

Vardagsrum med öppen spis

Sovrum med kakelugn och toalett

Tre fina sovrum...

Badrummet närmast köket

Gästtoalett och dusch intill hallen

Tvättstuga

Platser för arbete och hobbies

Rymlig hall

Nära till allt i stan!

En minuts promenad till stranden...

Sandstranden nära huset (ca 80 m)

Strängnäs fina hamn!

Charmiga kvarter i närområdet

Välkommen till Kyrkogatan 5!

Planlösning


Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Anmäl intresse för detta objekt

Fyll i formuläret och skicka in för att meddela oss ert intresse för objektet

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert intresse för detta objekt!

Värdering och borådgivning?

Ange era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så snart som möjligt

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Formulär - Alla sidor - Kontakt

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Vart vill du bli bosatt?

Vi har alltid ett antal bostäder som av olika anledningar inte är öppet annonserade. Ange vad ni är intresserade av så blir ni kontaktade när vi har något som kan passa era önskemål.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in er intresseanmälan

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!