Bostadsrätt / Södermalm Högalid / Lundagatan 36B

Ett hem i populära Marmorn!

Ljus och hemtrevlig 1:a på Söders höjder! Den är precis som en lägenhet från funkisperioden ska vara med stort fönster, parkettgolv i toppskick, dörrar med speglar, stor garderob och tidstypiska detaljer. Kokvrån har mycket av originalinredningen bevarad, se det antingen som "visst renoveringsbehov" eller helt enkelt charmig Söderkänsla. Rymligt och fräscht badrum. Ett källarförråd hör till lägenheten. Bra läge en halv trappa upp i huset och med ett fönsterparti mot lugn och grönskande gård. Gräsmattor för picnicfilten och solstolen samt flera mysiga och möblerade uteplatser och grillar finns på gården.

Lägenheten finner du i en av Stockholms största, äldsta och i mångas tycke även bästa föreningar. Brf Marmorn är känd för låga månadsavgifter, låg belåningsgrad och dessutom äger föreningen marken och har väl underhållna byggnader. Här finns tillgång till många gemensamma faciliteter som tvättstugor, samlingslokal, musikrum, grillplatser och gästlägenheter.

Husets läge är bästa tänkbara intill den finaste delen av enkelriktade Lundagatan, med charmiga gatstenar och närhet till grönområden som Långholmen och Skinnarviksparken. Kajen längs Riddarfjärden och Söder Mälarstrand når du via trappor ett stenkast från porten. Området runt Hornstull är utan tvekan ett av de trendigaste områdena på hela Söder och närhet finns till allt man kan önska sig, så som mysiga caféer, populära restauranger, mataffärer, butiker och gym. Busshållplats finns på Lundagatan och t-bana Zinkensdamm och Hornstull nås på ett par minuters promenad.

Varmt välkommen med intresseanmälan till Högalidsmäklarna och Göran Selinder, mobil 0707224588 eller goran@hogalidsmaklarna.se

Rumsbeskrivning

Välkommen till Lundagatans solsida! Här bor du på en attraktiv adress i den populära föreningen Marmorn. En halv trappa upp med lugnt läge mot den grönskande gården. Det breda fönstrerpartiet gör lägenheten mycket ljus och här finns trevliga detaljer som dörrar med speglar och friskluftsventil från byggnadsåret. Fina uteplatser och möbler finns på gården, direkt utanför porten. Här finns även platser för sommarens alla grillkvällar. Lägenheten har hall med plats för en garderob, ett rymligt allrum, funktionell kokvrå och ett fräscht badrum enligt följande;

HALL
Hall med plats för ytterkläder intill entrén samt utrymme för en par garderob om så önskas. Hallen leder till badrum, kokvrå och allrummet.

ALLRUM
Ljust och inbjudande rum med utsikt i väster mot den grönskande gården. Stort tredelat fönster ger ett fint ljusinsläpp hela dagen. Persienner finns monterat och utöver den svarta vackra fönsterbrädan finns klassiskt luftinsläpp i mässing! Ljusa tapetserade väggar och otroligt fint trägolv.

Från allrummet nås en rymlig garderob och det finns ett källarförråd som hör till lägenheten.

KOKVRÅ
Kokvrå med mycket av originalinredningen sparad. Här finns skåp och några lådor, diskbänk samt ett kylskåp. Om så önskas lämnas en kokplatta och mikro. Det finns utrymme för avställningsyta precis intill kokvrån i hallen. Fråga gärna mäklaren på plats om idéer för att förändra planlösningen i köket. På golvet finns en plastmatta med trägolv under.

BADRUM
Badrum med ljusblått kakel och klinkers i mörkare blå nyans. Här finns duschhörna, wc, handduksvärmare, tvättställ och badrumsskåp med spegel och belysning. Ett fristående skåp ingår också.

Fakta

Lägenhetsnummer
1007/341
Boarea
24.5 m2 (Bostadsrättsföreningen)
Biarea
0 m2
Rum
1
Antal sovrum
1
Våning
1 av 5 våningar i huset
Förening
HSB Brf Marmorn
Andelstal
0,1123
Andel av BRF:s nettoskuldsättning
52 005 kr
Kommentar nettoskuldsättning
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten. Underlagen för beräkningen kommer från föreningen.
Accepterar juridisk person
Nej
Hiss
Ja

Föreningen

HSB Brf Marmorn

HSB:s Brf Marmorn är en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar. Föreningens fastighet ligger högst upp på Skinnarviksberget med adresserna Lundagatan 36A-44D. Husen byggdes av HSB 1930 och arkitekt var Sven Wallander. Husen i funkisstil är ett byggnadsminne och har för sitt kulturhistoriska värde klassats som "blå", tillsammans med bl a Operan och Stadshuset, dvs de ska bevaras med så få förändringar som möjligt. Föreningen består av 539 lägenheter, de flesta 1:or och 2:or. Samtliga upplåts med bostadsrätt. Utöver detta finns 22 lokaler med hyresrätt, varav Högalidsmäklarna är en av hyresgästerna. Övriga hyresgäster är verksamma inom bl a design och film. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Mycket positivt för föreningen är att man innehar marken med äganderätt och därför inte påverkas av någon tomträttsavgäld.

Föreningen har grönskande och välskötta gårdar med uteplatser och gräsmattor som kan utnyttjas av de boende. Det finns även en stor och fin gemensam terrass med grill och utsikt mot Riddarfjärden. Utöver detta finns gemensamma utrymmen bestående av åtta tvättstugor (fem i 44B och tre i 38B), fyra gästlägenheter, två musikrum, hobbyrum, grovsoprum samt sopsortering. Det finns även tre cykelrum och cykelställ på gården. Föreningen har 35 parkeringsplatser och 12 MC-platser, uppskattad kötid 10 år.

Fastigheten är i gott skick och endast löpande underhåll är planerat. Eftersom föreningen är stor sker underhåll inte samtidigt överallt, byte av stammar och elstigare gäller i just denna port, 42A. Genomförda större renoveringar i urval:
1982 Stambyte kök
1992 Stambyte badrum
1994 Byte elstigare
1996 Fasader och balkonger
1998 Renovering hissar
2005-2014 Renovering fönster
2009 Installerat bergvärme som komplement till fjärrvärme samt fiberkabel
2012 Fasadrenovering
2015 Ombyggnad tvättstuga 38B, renovering av mur och sockel
2016 Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar
2017 Uppsnyggning och reparation av trapphus. Förbättra belysningen på gårdarna. Värmepumpsprojekt. Hissrenovering
2018 Takrenovering (Lundagatan 44A-D). Omläggning av trappa (Lundagatan 36A). Betongplatta MC-parkering
2019 Fönsterbyte i portarna 44A-C. Renovering cykelrum 36A, renovering tvättstuga 44B, takrenovering 44A-D
2020 Asfaltering 44 A-D, fönster- och fasadrenovering 42 A-B (kontorsplanet 5 tr). Renovering tvättstuga 44B. Takrenovering 36F och 42A
2021 Fönsterbyte och fasadförbättring 44 C-D, nya anslagstavlor, asfaltering 36A-42B, målningsförbättring av ytterdörrar
2022 Fönsterbyten samt fasadförbättringar och färgning fasad 36 A-B, målningsförbättring av ytterdörrar och slipning av golv i trapphus
2023 Fönsterbyte och fasadrenovering av huset med portarna 42 A-B
2024 Fönsterbyte och fasadrenovering av huset med portarna 44 A-C

Diskussioner förs om solcellsanläggningar på tak till port 38 och 44B. 2025 är planen att renovera tak vid portarna 36C-F.

Föreningen har inte tagit beslut om kommande avgiftsförändringar eller större kommande renoveringar.

Se årsredovisningen eller föreningens mycket informativa hemsida för mer information; marmorn.se

Fastigheten är ansluten till kabel-TV via ComHem och basutbudet ingår i avgiften. Föreningen har installerat bredband via Ownit (LAN), i dagsläget från ca 69 kr/mån för 250/250 Mbit/s och 89 kr/mån för 1000/1000 Mbit/s.

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Ekonomisk förvaltare är HSB. Föreningen är medlem i HSB men för de enskilda medlemmarna krävs inte medlemskap i HSB. Teknisk förvaltning och fastighetsskötsel sköts av Fastighetsskötsel AB. Trappstädning sköts av Städgladen AB. Överlåtelseavgift om ca 2006 kr per lägenhet, debiteras säljaren. Pantsättningsavgift om ca 860 kr per pant. Minsta tillåtna ägarandel är 10 % och föreningen godtar ej juridiska personer som medlemmar. Andrahandsuthyrning beviljas tidigast tre månader efter överlåtelsedatum.

Föreningens ekonomi är mycket god med låg skuldsättning och man uppvisar ett positivt rörelseresultat. Skulderna uppgår till ca 41 mkr och omsättningstillgångar på ca 14 mkr. De årliga intäkterna uppgår till ca 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.778 kronor, vilket anses lågt. Soliditet på 51%. Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten, för just denna lägenhet är beloppet 52 005 kr. Underlagen för beräkningen kommer från föreningens årsredovisning.

Bostaden köpes i befintligt skick och som köpare uppmanas ni att undersöka bostaden noga. Befintligt skick betyder att bostadsrätten säljs som den står och är på kontraktsdagen. Fråga gärna mäklaren om mer information önskas. Pågående eller planerade byggnadsarbeten i omgivningen kan kontrolleras hos Stadsbyggnadskontoret. Uppgifter som för köparen är av särskild vikt i huset eller föreningen bör kontrolleras med föreningen. Ändringar i lägenheten som berör väggar, bärande eller ej, samt rör- och eldragningar bör alltid stämmas av med föreningens styrelse för godkännande.

Förening
HSB Brf Marmorn
Andelstal
0,1123
Accepterar juridisk person
Nej

Närområdet

Lägenheten ligger i ett attraktivt område på nordvästra Södermalm. Lundagatan utanför huset är charmigt välbevarad i 30-talstil med gatsten, järnräcken och trappor till Lundagatans nedre del. Närhet finns till allt man kan önska sig, så som mysiga caféer, populära restauranger, mataffärer, butiker och gym. Området runt Hornstull är utan tvekan ett av de trendigaste områdena på hela Söder. För den som söker en avkopplande promenad i det gröna eller ett svalkande bad rekommenderas Långholmen eller Tanto inom bekvämt gångavstånd. Eller varför inte ta en löparrunda längs Söder Mälarstrand? Runt hörnet finns även Kristinehovs Malmgård och grönskande Skinnarviksparken. Här finns en av Stockholms absolut bästa utsiktsplatser, högst uppe på berget. Kort sagt ett utmärkt boende för dig som vill bo lugnt men ändå centralt!

Kommunikationer

Från tunnelbanestationerna Hornstull eller Zinkensdamm, som båda ligger ett par minuters promenad bort, tar man sig till T-centralen på några minuter (röd linje). En station från Hornstull finns Liljeholmen med sin stora galleria samt station för tvärbanan. Busslinje 4 går mellan Gullmarsplan och Frihamnen och 66:an, som passerar precis i närheten av din nya lägenhet, går mellan Reimersholme och Sofia Kyrka. Båda passerar Södra Station för anslutning till pendeltåg. Från Hornstull som är inom promenadavstånd går även flygbuss till Arlanda, restid ca 45 minuter.

Parkering

Ett av få områden i stan där det är förhållandevis lätt att hitta en p-plats på gatan! Föreningen har dessutom 35 parkeringsplatser och ett par MC-platser, uppskattad kötid 10 år. I området gäller boendeparkering, 1 600 kr/mån (alternativt löses biljett för 90 kr/dygn) och ger tillstånd att parkera dag före helgdag och vardagar kl 07:00-19:00. Övriga tider är kostnadsfria. För mer information se www.stockholm.se/parkering. Garage finns bl a under närliggande Högalidsparken, bokning genom Stockholms Stads Parkering.

Kostnader

Avgift
1 319 kr/månad
Hushållsel
200 kr/månad
Bredband
70 kr/månad
Hemförsäkring
70 kr/månad
Driftskostnader
340 kr/månad
Övrigt om driftskostnaden
I månadsavgiften ingår värme, vatten och avlopp samt basutbud tv-kanaler från ComHem. Driftskostnaden om 340 kr består av hushållsel, bredband och försäkring. Kostnaderna varierar individuellt utifrån förbrukning och val av abonnemang.

Energideklaration

Energideklaration utförd
2019-11-22
Energiklass
D
Energiprestanda
102 kWh/m2

Allmän information

ALLMÄNT

Ovanstående uppgifter om lägenheten kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är hämtade från bostadsrättsföreningen eller baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika anledningar vara fel. Den köpare som tycker att arean har betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Vill du ha hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad? Ansvarig mäklare upprättar gärna en individuell boendekalkyl.

BUDGIVNING

Vi tillämpar öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Som utgångspunkt redovisas alla bud även till budgivare och spekulanter. Säljaren kan dock besluta att alla bud inte ska redovisas under budgivningsprocessen vilket gör att avvikelser från denna utgångspunkt kan förekomma.

Senast på tillträdesdagen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas eller inte. Läs mer om budgivning här

ENERGIDEKLARATION

En energideklaration ger information om en byggnads energianvändning och måste enligt lag göras innan en försäljning. Den visar även vilka åtgärder som kan göras för att minska byggnadens energiförbrukning. Energideklarationen är giltig i 10 år. För att energideklarationen ska vara giltig ska den vara utförd av en ackrediterad energiexpert.

Det är bostadsrättsföreningens ansvar att se till att en energideklaration upprättas. Som säljare är du skyldig att visa upp energideklarationen för en spekulant i samband med försäljningen och därefter överlämna den till en ny ägare.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Köpare uppmanas att undersöka bostaden de vill köpa. En köpare har nämligen en långtgående undersökningsplikt. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen.

Visningar

  • Söndag 26 maj 12:30 - 13:15

    Visningspremiär, varmt välkommen!

  • Söndag 26 maj 15:00 - 15:45

    Varmt välkommen!

  • Måndag 27 maj 17:00 - 17:30

    Varmt välkommen!

Fakta

Pris
2 450 000 kr /bud
Avgift
1 319 kr/månad
Typ
Bostadsrätt
Adress
Lundagatan 36B
Ort
Stockholm
Boarea
24.5 m2
Rum
1
Andelstal
0,1123
Våning
1
Hiss
Ja
Byggår
1930
Tillträde
Enligt överenskommelse

Ansvarig Mäklare


Intresseanmälan Låt oss värdera din bostad

Alla bilder

Planlösning


Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Anmäl intresse för detta objekt

Fyll i formuläret och skicka in för att meddela oss ert intresse för objektet

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert intresse för detta objekt!

Värdering och borådgivning?

Ange era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så snart som möjligt

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Formulär - Alla sidor - Kontakt

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Vart vill du bli bosatt?

Vi har alltid ett antal bostäder som av olika anledningar inte är öppet annonserade. Ange vad ni är intresserade av så blir ni kontaktade när vi har något som kan passa era önskemål.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in er intresseanmälan

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!