Bostadsrätt / Södermalm Högalid / Lundagatan 42A, 4 tr

Högst läge, välplanerad och ljus!

Ljus, rymlig och välplanerad 2:a med toppläge på Söders höjder! Lägenhetens hörnläge med fönster mot öster och söder samt att den är högst upp i huset gör den mycket ljus och trevlig. Utsikten mellan takåsarna är vidsträckt söderut och du ser ända bort till Skanstull, Folksamskrapan och Hammarbybacken. Lägenheten har ett stort vardagsrum med bred öppning mot köket, rymligt sovrum och en funktionell innerhall med utrymme för en arbetsplats eller fler garderober än de som redan finns. Dessutom finns hall med plats för ytterkläder samt ett badrum. Renoveringsbehov är alltid en fråga om tycke och smak, men du vill förmodligen måla och tapetsera hela lägenheten. Kök och badrum kan också behöva lite omsorg och här finns stor potential och chansen att sätta din egen prägel. Planlösningen är oförändrad sedan byggnadsåret 1930, likaså de vackra trägolven och dörrarna. Ett stort källarförråd hör till lägenheten och här finns lägenhetens fina originaldörrar sparade.

Lägenheten finns i en av Stockholms största, äldsta och även allra bästa föreningar. Brf Marmorn är känd för låga månadsavgifter, låg belåningsgrad och dessutom äger föreningen marken och har väl underhållna byggnader. Här finns tillgång till många gemensamma faciliteter som tvättstugor, samlingslokal, musikrum, grillplatser och gästlägenheter. Husets läge är bästa tänkbara intill den finaste delen av enkelriktade Lundagatan, med charmiga gatstenar och närhet till grönområden som Långholmen och Skinnarviksparken. Kajen längs Riddarfjärden och Söder Mälarstrand når du via trappor ett stenkast från porten. Området runt Hornstull är utan tvekan ett av de trendigaste områdena på hela Söder och närhet finns till allt man kan önska sig, så som mysiga caféer, populära restauranger, mataffärer, butiker och gym. Busshållplats finns på Lundagatan och t-bana Zinkensdamm och Hornstull är bara någon minuts promenad bort.

Varmt välkommen med intresseanmälan till Högalidsmäklarna och Göran Selinder, mobil 0707224588 eller goran@hogalidsmaklarna.se

Rumsbeskrivning

Välkommen till Lundagatans solsida! Här bor du på en attraktiv adress i den populära föreningen Marmorn, högst upp på krönet av den enkelriktade delen av Lundagatan. Takhöjden på 2,7 m, de stora fönstren och det höga läget i huset gör lägenheten mycket ljus och trevlig. Gemensamt för alla rum är de fina trägolven samt dörrar från byggnadsåret. Alla fönster är nya nu hösten 2023 och har persienner monterade. Speciellt för denna lägenhet är att de gamla elementen är utbytta för att ge optimal värme. Utanför porten finns en möblerad uteplats med grillmöjlighet och gemensamma balkonger finns mellan våningsplanen. Trapphusen har 30-talsdetaljer i form av hissar, golv och belysning och även lägenhetens säkerhetsdörr med tittöga är i tidsenlig stil. Lägenhetens rum beskrivs som följer;

HALL
Intill entrén finns plats för ytterkläder och ett par steg in i lägenheten befinner du dig i en stor innerhall som rymmer t ex ett hemmakontor, läshörna och garderober. I passagen mellan hall och sovrum finns två stora garderober med hyllplan som tillvaratar takhöjden. Dörrar till vardagsrum och kök finns kvar i källarförrådet om man tycker att de behövs.

VARDAGSRUM
Mycket ljust vardagsrum med ett stort fönsterparti från vilket du har strålande utsikt söderut över bebyggelse och grönområde längs Lundagatan. Ingen insyn och det perfekta söderläget ger dagsljus hela dagen. Djup fönsterbräda och bevarad friskluftsventil i mässing är en charmig detalj. Vardagsrummet nås från både hallen och köket. Rummet har ett vackert trägolv från byggnadsåret, men i övrigt finns behov av tapetsering och målning.

KÖK
Ljust kök med fönster i söderläge och utsikt som i vardagsrummet. Här kan man tänka sig att göra plats för bord och ett par stolar framme vid fönstret, istället för dagens kyl och frys som tar utrymme. Köket har ljusa skåps- och lådfronter och utrustningen består av gasspis med ugn, fläkt samt kyl och frys. Köket har trägolv, i dagsläget med en plastmatta över som är enkel att ta bort. Vitt kakel ovan disk- och arbetsbänk. Under årens lopp har någon tidigare ägare avlägsnat de skjutdörrar som fanns mellan kök och vardagsrum. Kanske kan återställas av den som gillar tanken. Dessa skjutdörrar finns ej bevarade, men det gör dörren mellan kök och hall.

SOVRUM
Intill vardagsrum och hall finns det rymliga sovrummet. Ett stort fönsterparti gör rummet ljust och det är utsikt mot den grönskande och lugna gården samt intilliggande hus. Rummet har måtten 2,70 x 3,45 m så det är tillräckligt stort för dubbelsäng samt ytterligare någon möbel och garderober. Precis som i vardagsrummet finns här en vacker fönsterbräda och friskluftsventil i mässing.

BADRUM
Badrum med vitt kakel och ljusblå våtrumsmatta. Här finns duschhörna, wc, tvättställ, badrumsskåp och handduksvärmare.

Fakta

Lägenhetsnummer
208
Lägenhetsnummer SKV
208/1402
Boarea
52 m2 (Mätning)
Biarea
0 m2
Rum
2
Antal sovrum
1
Förening
HSB Brf Marmorn
Andelstal
0,2245
Andel av BRF:s nettoskuldsättning
49 666 kr
Kommentar nettoskuldsättning
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten. Underlagen för beräkningen kommer från föreningen.
Accepterar juridisk person
Nej
Hiss
Ja

Föreningen

HSB Brf Marmorn

HSB:s Brf Marmorn är en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar. Föreningens fastighet ligger högst upp på Skinnarviksberget med adresserna Lundagatan 36A-44D. Husen byggdes av HSB 1930 och arkitekt var Sven Wallander. Husen i funkisstil är ett byggnadsminne och har för sitt kulturhistoriska värde klassats som "blå", tillsammans med bl a Operan och Stadshuset, dvs de ska bevaras med så få förändringar som möjligt. Föreningen består av 539 lägenheter, de flesta 1:or och 2:or. Samtliga upplåts med bostadsrätt. Utöver detta finns 22 lokaler med hyresrätt, varav Högalidsmäklarna är en av hyresgästerna. Övriga hyresgäster är verksamma inom bl a design och film. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Mycket positivt för föreningen är att man innehar marken med äganderätt och därför inte påverkas av någon tomträttsavgäld.

Föreningen har grönskande och välskötta gårdar med uteplatser och gräsmattor som kan utnyttjas av de boende. Det finns även en stor och fin gemensam terrass med grill och utsikt mot Riddarfjärden. Utöver detta finns gemensamma utrymmen bestående av åtta tvättstugor (fem i 44B och tre i 38B), fyra gästlägenheter, två musikrum, hobbyrum, grovsoprum samt sopsortering. Det finns även tre cykelrum och cykelställ på gården. Föreningen har 35 parkeringsplatser och 12 MC-platser, uppskattad kötid 10 år.

Fastigheten är i gott skick och endast löpande underhåll är planerat. Eftersom föreningen är stor sker underhåll inte samtidigt överallt, byte av stammar och elstigare gäller i just denna port, 42A. Genomförda större renoveringar i urval:
1973 Stambyte kök
1991 Stambyte badrum
1994 Byte elstigare
1996 Fasader och balkonger
1998 Renovering hissar
2005-2014 Renovering fönster
2009 Installerat bergvärme som komplement till fjärrvärme samt fiberkabel
2012 Fasadrenovering
2015 Ombyggnad tvättstuga 38B, renovering av mur och sockel
2016 Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar
2017 Uppsnyggning och reparation av trapphus. Förbättra belysningen på gårdarna. Värmepumpsprojekt. Hissrenovering
2018 Takrenovering (Lundagatan 44A-D). Omläggning av trappa (Lundagatan 36A). Betongplatta MC-parkering
2019 Fönsterbyte i portarna 44A-C. Renovering cykelrum 36A, renovering tvättstuga 44B, takrenovering 44A-D
2020 Asfaltering 44 A-D, fönster- och fasadrenovering 42 A-B (kontorsplanet 5 tr). Renovering tvättstuga 44B. Takrenovering 36F och 42A
2021 Fönsterbyte och fasadförbättring 44 C-D, nya anslagstavlor, asfaltering 36A-42B, målningsförbättring av ytterdörrar
2022 Fönsterbyten samt fasadförbättringar och färgning fasad 36 A-B, målningsförbättring av ytterdörrar och slipning av golv i trapphus
2023 Fönsterbyte och fasadrenovering av detta hus, med portarna 42 A-B, klart i oktober

Diskussioner förs om solcellsanläggningar på tak till port 38 och 44B. 2025 är planen att renovera tak vid portarna 36C-F.

Föreningen har inte tagit beslut om kommande avgiftsförändringar eller större kommande renoveringar, kontrollerat av mäklaren med ordförande hösten 2023.

Se årsredovisningen eller föreningens mycket informativa hemsida för mer information; marmorn.se

Fastigheten är ansluten till kabel-TV via ComHem och basutbudet ingår i avgiften. Föreningen har installerat bredband via Ownit (LAN), i dagsläget från ca 69 kr/mån för 250/250 Mbit/s och 89 kr/mån för 1000/1000 Mbit/s.

Till lägenheten hör ett källarförråd med måtten 1,5 x 2,45 m. Mäklaren har bilder att visa.

Ekonomisk förvaltare är HSB. Föreningen är medlem i HSB men för de enskilda medlemmarna krävs inte medlemskap i HSB. Teknisk förvaltning och fastighetsskötsel sköts av Fastighetsskötsel AB. Trappstädning sköts av Städgladen AB. Överlåtelseavgift om 1 838 kr per lägenhet, debiteras säljaren. Pantsättningsavgift om 788 kr per pant. Minsta tillåtna ägarandel är 10 % och föreningen godtar ej juridiska personer som medlemmar. Andrahandsuthyrning beviljas tidigast tre månader efter överlåtelsedatum.

Föreningens ekonomi är mycket god med låg skuldsättning och man uppvisar ett positivt rörelseresultat. Skulderna uppgår till ca 41 mkr och omsättningstillgångar på ca 14 mkr. De årliga intäkterna uppgår till ca 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.778 kronor, vilket anses mycket lågt. Soliditet på 51%. Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten, för just denna lägenhet är beloppet endast 49.666 kr. Underlagen för beräkningen kommer från föreningen.

Bostaden köpes i befintligt skick och som köpare uppmanas ni att undersöka bostaden noga. Befintligt skick betyder att bostadsrätten säljs som den står och är på kontraktsdagen. Fråga gärna mäklaren om mer information önskas. Uppgift om boarean är efter kontrollmätning av mätföretag och uppges vara 52 kvm, intyg finns. Föreningens uppgift om ytan är 49,5 kvm. Pågående eller planerade byggnadsarbeten i omgivningen kan kontrolleras hos Stadsbyggnadskontoret. Uppgifter som för köparen är av särskild vikt i huset eller föreningen bör kontrolleras med föreningen. Ändringar i lägenheten som berör väggar, bärande eller ej, samt rör- och eldragningar bör alltid stämmas av med föreningens styrelse för godkännande.

Förening
HSB Brf Marmorn
Andelstal
0,2245
Accepterar juridisk person
Nej

Närområdet

Lägenheten ligger i ett attraktivt område på nordvästra Södermalm. Lundagatan utanför huset är charmigt välbevarad i 30-talstil med gatsten, järnräcken och trappor till Lundagatans nedre del. Närhet finns till allt man kan önska sig, så som mysiga caféer, populära restauranger, mataffärer, butiker och gym. Området runt Hornstull är utan tvekan ett av de trendigaste områdena på hela Söder. För den som söker en avkopplande promenad i det gröna eller ett svalkande bad rekommenderas Långholmen eller Tanto inom bekvämt gångavstånd. Eller varför inte ta en löparrunda längs Söder Mälarstrand? Runt hörnet finns även Kristinehovs Malmgård och grönskande Skinnarviksparken. Här finns en av Stockholms absolut bästa utsiktsplatser, högst uppe på berget. Kort sagt ett utmärkt boende för dig som vill bo lugnt men ändå centralt!

Kommunikationer

Från tunnelbanestationerna Hornstull eller Zinkensdamm, som båda ligger ett par minuters promenad bort, tar man sig till T-centralen på några minuter (röd linje). En station från Hornstull finns Liljeholmen med sin stora galleria samt station för tvärbanan. Busslinje 4 går mellan Gullmarsplan och Frihamnen och 66:an, som passerar precis i närheten av din nya lägenhet, går mellan Reimersholme och Sofia Kyrka. Båda passerar Södra Station för anslutning till pendeltåg. Från Hornstull som är inom promenadavstånd går även flygbuss till Arlanda, restid ca 45 minuter.

Parkering

Ett av få områden i stan där det är förhållandevis lätt att hitta en p-plats på gatan! Föreningen har dessutom 35 parkeringsplatser och ett par MC-platser, uppskattad kötid 10 år. I området gäller boendeparkering, 1 100 kr/mån (alternativt löses biljett för 75 kr/dygn) och ger tillstånd att parkera dag före helgdag och vardagar kl 07:00-19:00. Övriga tider är kostnadsfria. 2024-02-01 planeras en prishöjning för boendeparkering till 1600 kr/mån respektive 90kr/dygn. För mer information se www.stockholm.se/parkering. Garage finns bl a under närliggande Högalidsparken, bokning genom Stockholms Stads Parkering.

Kostnader

Avgift
2 448 kr/månad
Hushållsel
200 kr/månad
Hemförsäkring
150 kr/månad
Gas
229 kr/månad
Driftskostnader
579 kr/månad
Övrigt om driftskostnaden
I månadsavgiften ingår värme, vatten och avlopp samt basutbud tv-kanaler från ComHem. Driftkostnaden om 579 kr består av hushållsel, försäkring och gas. Kostnaderna varierar individuellt utifrån förbrukning och val av abonnemang.
Överlåtelseavgift
1 838 kr (Betalas av Säljare)
Pantsättningsavgift
788 kr (Betalas av köparen)

Energideklaration

Energideklaration utförd
2019-11-22
Energiklass
D
Energiprestanda
85 kWh/m2

Allmän information

ALLMÄNT

Ovanstående uppgifter om lägenheten kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är hämtade från bostadsrättsföreningen eller baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika anledningar vara fel. Den köpare som tycker att arean har betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Vill du ha hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad? Ansvarig mäklare upprättar gärna en individuell boendekalkyl.

BUDGIVNING

Vi tillämpar öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Som utgångspunkt redovisas alla bud även till budgivare och spekulanter. Säljaren kan dock besluta att alla bud inte ska redovisas under budgivningsprocessen vilket gör att avvikelser från denna utgångspunkt kan förekomma.

Senast på tillträdesdagen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas eller inte. Läs mer om budgivning här

ENERGIDEKLARATION

En energideklaration ger information om en byggnads energianvändning och måste enligt lag göras innan en försäljning. Den visar även vilka åtgärder som kan göras för att minska byggnadens energiförbrukning. Energideklarationen är giltig i 10 år. För att energideklarationen ska vara giltig ska den vara utförd av en ackrediterad energiexpert.

Det är bostadsrättsföreningens ansvar att se till att en energideklaration upprättas. Som säljare är du skyldig att visa upp energideklarationen för en spekulant i samband med försäljningen och därefter överlämna den till en ny ägare.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Köpare uppmanas att undersöka bostaden de vill köpa. En köpare har nämligen en långtgående undersökningsplikt. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen.

Budgivning

Senaste bud 4 595 000 kr

Budgivare Bud
2 4 595 000 kr
1 4 570 000 kr
2 4 550 000 kr
1 4 525 000 kr
2 4 495 000 kr
1 4 325 000 kr

Fakta

Pris
4 495 000 kr /bud
Avgift
2 448 kr/månad
Typ
Bostadsrätt
Adress
Lundagatan 42A, 4 tr
Ort
Stockholm
Boarea
52 m2
Rum
2
Andelstal
0,2245
Hiss
Ja
Byggår
1930
Tillträde
Enligt överenskommelse

Ansvarig Mäklare


Intresseanmälan Låt oss värdera din bostad

Alla bilder

Port 42A och gemensam grillplats

Nära Skinnarviksparken och Norr Mälarstrand

Nära till Långholmen och Hornstull

Planlösning


Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Anmäl intresse för detta objekt

Fyll i formuläret och skicka in för att meddela oss ert intresse för objektet

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert intresse för detta objekt!

Värdering och borådgivning?

Ange era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så snart som möjligt

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Formulär - Alla sidor - Kontakt

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Vart vill du bli bosatt?

Vi har alltid ett antal bostäder som av olika anledningar inte är öppet annonserade. Ange vad ni är intresserade av så blir ni kontaktade när vi har något som kan passa era önskemål.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in er intresseanmälan

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!