Att göra inför flytten

Högalidsmäklarna går igenom en kom-ihåg-lista med tips inför att du ska flytta

Snart dags att flytta? Tänk på det här!

Det är ofta många bollar i luften att hålla koll på när vi närmar oss flyttdatum. Här har Högalidsmäklarna ställt samman en kom-ihåg-lista som hjälp på vägen mot dit nästa boende.

Det är bra att vara ute i god tid och boka flyttfirma och städfirma, helst så snart ni har bestämt tillträdesdag för den nya bostaden. Det är ofta högtryck i samband med helger så det kan vara enklare och billigare att anlita dessa tjänster under vardagar. Även om planen är att anlita vänner och bekanta som hjälp är det klokt att vara ute i tid.

Anlitar du en flyttfirma kan de hjälpa till med packning, annars krävs lån eller inköp av flyttkartonger och att du sätter av tid för packning. Märk flyttkartonger med innehåll, ett enkelt sätt är med siffror på kartongerna med tillhörande lista där du beskriver innehållet. Då blir det enklare att samla alla lådor för respektive rum och ställa lådorna på rätt plats direkt. Kontrollera så att flyttfirman har försäkring om olyckan skulle vara framme…

Här följer de viktigaste momenten och en del tips;

  • Säg upp eventuellt hyreskontrakt med hyresvärden. Ofta tre månaders uppsägning, men värden kan eventuellt ha kö till bostaden och hitta en ny hyresgäst mycket snabbare. Vilket gör att du kanske kan flytta ut tidigare utan dubbla kostnader.
  • Gör en flyttanmälan hos Svensk Adressändring, enklast på adressandring.se. Beställ gärna även eftersändning så kan du kontakta de företag som du får post ifrån även efter att du har flyttat in i nya bostaden.
  • Säg upp elavtal och eventuellt gasabonnemang, vid flytt från fastighet även vatten och avlopp samt sophämtning. Abonnemang på bredband ska också sägas upp eller flyttas. Har du fast telefon och hemlarm ska även dessa abonnemang sägas upp eller flyttas. Bor du i hus kanske du hör till en samfällighetsförening som sköter t ex snöskottning och vägunderhåll, även föreningen ska kontaktas.
  • Säg upp hemförsäkring och teckna ny försäkring för den nya bostaden. Vid flytt till bostadsrätt ska du ha en försäkring med bostadsrättstillägg, som skyddar dig i händelse av att du orsakar skada på andras lägenheter, t ex vattenskada. Ibland har bostadsrättsföreningen valt att teckna bostadsrättstillägg gemensamt åt sina medlemmar, fråga din mäklare eller föreningen.
  • Säg upp garageplats och parkeringsplats.
  • Flyttstädning är en storstädning som omfattar hela bostaden, balkong och förråd. Vid fastighet ska även tomt och eventuellt garage och förråd tömmas och städas. Ta hjälp av städfirma som vet vad som krävs eller se separat artikel om flyttstädning.
  • Inför tillträdet ska du även tänka på köparna av din bostad. De ska så klart få alla nycklar till bostaden och om du har kvar lämnar du även över ritningar och bruksanvisningar till vitvaror som diskmaskin och tvättmaskin. Gå även noga igenom med mäklaren och köparen vad som gäller eventuellt kvarlämnande av hatthylla, persienner, tvättmaskin och mikrovågsugn. Det är bättre att fråga innan flytten än att någon blir besviken senare.

Välkommen att kontakta oss för ett första möte. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser. Vi lyssnar på dina önskemål och delar med oss av vår kunskap och erfarenhet. Vi gör samtidigt en bedömning av värdet på bostaden och du får en offert inför en eventuell försäljning. När du anlitar Högalidsmäklarna väljer du själv hur engagerad du ska vara i försäljningen. Om du inte vill, eller kan, vara delaktig kan du tryggt låta oss sköta allt.

Kontakta oss för mer information

Värdering och borådgivning?

Ange era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så snart som möjligt

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!