Budgivning
Högalidsmäklarna på Södermalm berättar om budgivning, så här går det till
Finns det något som irriterar bostadsspekulant så mycket som budgivningsmomentet? När man väl har hittat ett hem som känns bra ska man fajtas med andra också för att få köpa! Här är kortfattad information om vad som gäller, kanske kan det öka förståelsen för hur en budgivning går till. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss på Högalidsmäklarna så hjälper vi dig.
Vi tar det från början, dags för budgivning
Låt oss säga att du har varit på visning av en lägenhet. Till fastighetsmäklaren har du lämnat dina kontaktuppgifter. Under visningen har mäklaren berättat om hur budgivningen går till, alternativt står det i en objektbeskrivning som delas ut eller att mäklaren berättar vid ett uppföljande samtal. Kanske börjar eventuell budgivning först efter att alla öppna visningar har genomförts, eller så har det redan kommit förhandsbud. Mäklaren ska lämna tydlig information och berätta om eventuella önskemål från säljaren.
När mäklaren ber om bud noteras namn, kontaktuppgifter, tidpunkt och så klart beloppet. Det kan även finnas villkor som noteras, t ex att köparen vill göra en besiktning, att köparen beviljas lån eller måste få nuvarande bostad såld. Det finns olika så kallade mäklarsystem där allt registreras och oftast skickas buden ut digitalt till marknadsplatser, hemsidor och med sms för att alla budgivare ska se inkomna bud. Det finns dock inget krav på att budgivningen syns offentligt, buden kan vara synliga endast för delaktiga budgivare. Det är säljaren som avgör om bud är intressanta eller ej för dem som säljare och mäklaren ska framföra alla bud till säljaren.
I Sverige är inte bud bindande
Inte ens om ett bud lämnas skriftligt till mäklaren är det bindande. Det är först när ett överlåtelseavtal/kontrakt är undertecknat av både köpare och säljare som köpet är bindande. Båda parter kan innan dess dra sig ur affären utan krav från motparten.
Villkoren för budgivningen bestämmer säljaren och mäklaren ger råd kring hur budgivningen ska genomföras. Formerna är inte juridiskt bindande och kan när som helst förändras. Det kan tex gälla vad som ska accepteras som minsta budsteg i en budgivning eller om budgivningen ska ta en paus för dagen eller när det är dags att avsluta. När budgivningen är över är det inte säkert att den som har bjudit högst ”vinner”, säljaren avgör alltid till vem och till vilket pris de vill sälja. Budgivare två kanske kan erbjuda ett mer förmånligt önskemål om tillträde, eller inte har krav på att få genomföra en besiktning. Säljaren kan även göra avsteg från vad som har angetts som ”acceptpris” eller ”fast pris” i marknadsföringen av bostaden.
Slutfasen av budgivingen och kontraktskrivning
En budgivning kan avslutas, men om det kommer nya bud till mäklaren innan kontrakt har skrivits är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som avgör om de vill fortsätta budgivningen eller ej. Eftersom bud inte är bindande förrän kontraktet är undertecknat kan en blivande köpare hoppa av och nya budgivare tillkomma in i det sista. Det här gör att både köpare, säljare och mäklare ofta vill få till ett möte för kontraktskrivning så snart som möjligt efter avslutad budgivning.
Några viktiga punkter som kan vara bra att känna till
Som budgivare kan man inte kräva att mäklaren är ständigt anträffbar och uppdaterar om läget.
Som budgivare har man inte rätt att få veta vilka de andra budgivarna är eller om de har något villkor kopplat till de bud de lägger.
Mäklaren ska överlämna en förteckning över budgivarna och deras bud till köpare och säljare. Förteckningen ska överlämnas när förmedlingsuppdraget har slutförts, senast vid tillträdet till bostaden. Andra budgivare har inte rätt att ta del av förteckningen.
När budgivningen är avklarad och kontrakt har skrivits kontaktar ibland budgivare och spekulanter mäklaren för att få veta hur det har gått. Mäklaren har ingen skyldighet att berätta mer än att fastigheten eller bostadsrätten är såld till någon annan.
Välkommen att kontakta oss för ett första möte. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser. Vi lyssnar på dina önskemål och delar med oss av vår kunskap och erfarenhet. Vi gör samtidigt en bedömning av värdet på bostaden och du får en offert inför en eventuell försäljning. När du anlitar Högalidsmäklarna väljer du själv hur engagerad du ska vara i försäljningen. Om du inte vill, eller kan, vara delaktig kan du tryggt låta oss sköta allt.