Flyttstädning

Högalidsmäklarna förklarar, det här innebär det att flyttstäda och så här gör du.

Innan du flyttar ut från lägenheten eller huset ska du flyttstäda, en totalstädning skulle man också kunna säga! Det är ett krävande arbete, både tidsmässigt och fysiskt sett. Om du funderar på att ta ledigt för att lägga tid på städning bör du definitivt tänka en gång extra, det behöver inte nödvändigtvis kosta så mycket och du kan förmodligen använda RUT-avdrag. Jämför ett par städfirmors priser och be om referenser. Städfirman ska ha koll på vad som krävs vid en flyttstädning. Ett tips är att be om en garanti i form av att de kommer tillbaka och städar extra ifall det trots allt blir klagomål på städningen. Stäm noga av när eventuella klagomål måste ha framförts för att garantin ska gälla.

När du ändå har bestämt dig för att städa själv…

Tänk på att du är skyldig att flyttstäda om du inte har förhandlat bort kravet med köparen av bostaden. Om inte köparen är nöjd kan de klaga och du får städa en gång till eller anlita en städfirma för att köparen ska bli nöjd. Sätt av ordentligt med tid för städning och börja gärna flera dagar innan du ska vara klar. De rum som kräver mest arbete är badrum och kök och det kan vara klokt att börja med att städa dessa utrymmen.

Badrum

Skaffa bra borstar, trasor och rengöringsmedel anpassade för badrum. Golvbrunnens lock ska tas bort och vattenlåset rengöras. Om det finns badkar ska sidan på badkaret tas bort och golvet rengöras under badkaret. Under handfatet ska vattenlåset plockas isär och rengöras. Toalettsitsen ska också plockas isär och rengöras. I övrigt gäller att torka ur skåp, torka avställningsytor och hyllor. Handfat, wc, badkar, duschutrymme och eventuell tvättmaskin och torktumlare, allt ska rengöras och putsas. Om maskinerna kan flyttas skall även golven under städas samt väggen bakom. Använd avkalkande rengöringsmedel på kakel och klinkers och putsa speglar och glasväggar kring dusch och badkar med fönsterputs.

Kök

Precis som badrummet är även en flyttstädning av köket omfattande och tidskrävande. Alla lådor och skåp skall tömmas och torkas ur. Skåpens ovansida och luckornas insida, utsida, knoppar och handtag skall torkas av. Ytorna kan vara feta av matos så var noga med rengöringsmedel som har effekt men ändå inte förstör och repar ytorna. Fläkten och ugnen inklusive plåtar och galler ska rengöras och här kan det bli riktigt slitsamt. Det finns bra medel, vissa skall sprayas på och behöver lång tid innan de verkar. Kyl och frys ska avfrostas och rengöras, men här är Högalidsmäklarnas tips att stämma av med köparna om det är ok att bara rengöra. Risken är stor att en kyl och frys som kanske inte har varit avstängd på många år får en chock när strömmen bryts och inte går att starta igen. Om vitvarorna kan dras ut skall även golven under städas och väggen bakom.

Hall, sovrum och vardagsrum

När badrum och kök är avklarade är det något lättare med att städa övriga utrymmen. Rummen skall dammsugas, även väggar och tak. Parkettgolv och andra golvytor, lister, element, fönsterbrädor och persienner ska torkas av. Putsa fönster. Stäm av med köparna om de vill att tavelkrokar och gardinstänger och fästen till dessa ska sitta kvar. Kanske har de ändå tänkt sig tavlor på samma platser och därmed kan alla spara tid.

Terrass, balkong, garage, vinds- och källarförråd samt trädgård

Av naturliga skäl är inte kraven lika höga på städningen av dessa utrymmen. Alla föremål, möbler, redskap och liknande som inte ska ingå i köpet ska transporteras bort. Om föremål inte tas bort till tillträdesdagen finns ofta i köpeavtal en klausul att säljaren får stå för kostnaden för bortforsling eller att föremålet tillfaller köparen. Stäm av med Högalidsmäklarna och köparen vad som ska lämnas kvar. Det finns regler kring vad som ska lämnas och föremål delas in i fastighetstillbehör och byggnadstillbehör. Exempel på fastighetstillbehör är staket, brevlåda och flaggstång. Exempel på byggnadstillbehör är kyl och frys, badkar och hatthylla. Vid försäljning av bostadsrätt gäller att de föremål som installerades i lägenheten när den byggdes också tillhör föreningen och ska vara kvar, exempelvis en hatthylla och kyl och frys. Även om dessa föremål har bytts ut av medlemmar under årens lopp. Är du tveksam om något ska lämnas kvar underlättar det för alla parter om det diskuteras innan flytten sker. Vanliga föremål där diskussioner lätt uppstår är; mikro som har stått på köksbänken, parabolantenn och larminstallationer…

När ni säljer med Högalidsmäklarna har vi kontakter med städföretag som oftast kan ge ett konkurrenskraftigt pris och utföra ett bra städuppdrag.

Välkommen att kontakta oss för ett första möte. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser. Vi lyssnar på dina önskemål och delar med oss av vår kunskap och erfarenhet. Vi gör samtidigt en bedömning av värdet på bostaden och du får en offert inför en eventuell försäljning. När du anlitar Högalidsmäklarna väljer du själv hur engagerad du ska vara i försäljningen. Om du inte vill, eller kan, vara delaktig kan du tryggt låta oss sköta allt.

Kontakta oss för mer information

Värdering och borådgivning?

Ange era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så snart som möjligt

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!