Inför fotografering

Snart är det dags för fotografering! Här går Högalidsmäklarna igenom det mesta du behöver tänka på inför dagen då vi fotar din bostad.

Idag är det jätteviktigt med så bra bilder som möjligt av din bostad. Utbudet av bostäder är enormt och uttrycket ”man får bara en chans att göra ett första intryck” gäller i allra högsta grad. Tycker spekulanterna inte om det de ser så klickar de snabbt vidare till nästa bostad i förhoppning om att se något de tycker bättre om. Bilderna ska visa verkligheten, men självklart kan vi välja de vinklar och det ljus som är bäst. I den bästa av världar hade det inte spelat någon roll hur inredningen ser ut, eftersom möblerna sällan ingår i köpet, men de flesta påverkas ändå. Är det oreda och mycket småprylar i bild ger det ett rörigt intryck och bostaden kan väljas bort. Tanken är att visa och lyfta fram det som är bra med bostaden och att spekulanterna ska kunna tänka sig att flytta in. Här har vi samlat tips vad du kan göra inför fotograferingen. Om allt är klart när fotografen kommer kan han eller hon fokusera på att ta bra bilder och det vinner du på. Tänk på att inte vara flera hemma vid fotograferingen då det kan bli rörigt och tidskrävande att se till att ingen kommer med på bild…

Rent allmänt

Plocka bort småsaker som prydnadsföremål och personlig foton på nära och kära. Ställ undan möbler om det ser trångt ut. Ett rum som är fullt med möbler kan upplevas som mindre än vad det är. Om det finns möjlighet att se golvytor upplevs rummet vara större. Kanske kan du byta till mindre mattor?

Putsa fönster och dammsuga är inte viktigast, lägg hellre tid på att rensa enligt ovan och putsa de ytor som verkligen kommer att synas som blanka bordsytor och speglar. Testa så att lampor fungerar, inte minst viktigt inför visningen då det kanske är mörkt ute. Levande ljus ser trevligt ut under den mörka årstiden. Fotografen avgör vad som blir bäst, om de ska var tända eller ej. Dra upp persienner och dra undan gardiner från fönster.

Vissna blommor blir ingen glad av, ställ gärna fram fräscha blommor och frukt.

Om du har husdjur som många är allergiska emot, ska du plocka undan matskålar, hundkorg, kattlåda etc.

Tänk på att fotografen tar de flesta bilderna med stativ, ungefär från midjehöjd. Ibland ser ett rum jättebra ut från ståhöjd, men helt annorlunda från lägre höjd. Om du undrar hur det kan komma att se ut kan du prova att fota med mobilen. Kanske kan du själv möblera så att det ser bättre ut, annars ser fotografen om något behöver flyttas och justerar vid fototillfället.

Kök

I köket gäller det att städa lite extra. Det är ofta dyrt att renovera ett kök, så om det ser fräscht ut är det ett stort plus för en spekulant. Ställ gärna fram t ex färsk frukt, grönsaker och en bukett blommor. Plocka undan diskborste, diskmedel och trasor och se till att ha så mycket tomma bänkytor som möjligt. Ett par köksmaskiner, som t ex en kaffebryggare, kan gärna vara framme. Försök att dölja sladden om det går. Plocka bort magneter, klistermärken och lappar från kylskåpsdörren. Se även till att det inte överbelamrat med föremål ovanpå skåp, kyl och frys. Tänk på att saker som ställs i ugnen syns genom glasluckan.

Vardagsrum

Fundera över om möbleringen är den bästa, kanske ser rummet större ut om en stor soffa flyttas lite. Inför visning är det ofta bäst om det är omöblerat direkt framför fönster, många vill gå fram och se ut. Om du har insynsskydd är det bäst att fråga mäklaren om råd, kanske ska de tas bort ifall de ger intryck av att det är mer insyn är det faktiskt är. Plocka undan saker som fjärrkontroller och sladdar. Puffa upp kuddar så soffor och fåtöljer ser inbjudande ut. Ställ undan eventuell fotpall, de blir sällan bra på bild och stjäl golvyta. Om det finns en öppen spis kan du förbereda för att tända en brasa.

Badrum och tvättstuga

Precis som med köket så är det extra viktigt att det känns rent och fräscht i badrummet. Om badrummet är fräscht får man känslan av att övriga rum i bostaden också är i fint skick. Plocka undan alla hygienartiklar som schampo, smink, tandborstar och tvättmedelsförpackningar. Ofta behöver även tvättkorg, papperskorg och toalettborste ställas undan. Häng gärna upp fräscha handdukar i matchande färger, kanske även en badrumsmatta. Töm tvättmaskinen på eventuell tvätt som annars syns genom glasluckan. Ett tips är att byta duschdraperi om det är slitet och även duschslang om den är i dåligt skick, en ny slang i krom ger ett mycket bättre intryck än en vit. Torka av duschväggar och speglar från smuts- och kalkfläckar. Blanka kranar ser bra ut på bild!

IMG 0980

Sovrum

Bädda sängen, antingen prydligt som det brukar se ut på hotellrum eller med ett ljust överkast. Ett par kuddar i matchande färger vid huvudändan ser trevligt ut. Se till att det inte sticker ut föremål som ligger under sängen. Plocka undan små föremål på nattygsbord och om det finns garderober i sovrummet är det ofta fullt med föremål ovanpå som kan behöva tas undan. Typiska barnrum blir ofta bra på bild om större leksaker ställs upp prydligt och mindre föremål plockas undan helt.

Hall

Ta bort stora mörka kläder och häng fram något enstaka ljust ytterplagg istället. Ta bort det mesta av skor, väskor, vantar, mössor, paraplyer, skohorn och andra småsaker som ger ett rörigt intryck på bild.

Trädgård

Klipp gräsmatta, räfsa löv eller skotta snö beroende på säsong! Om det finns en uteplats eller balkong är det trevligt med utemöbler oavsett årstid, kanske komplettera med ett par värmande filtar över stolsryggarna och en ljuslykta på bordet. Om den finns en grill ser det trevlig ut om den är öppen. Är det sommartid och det finns pool eller badtunna ska den så klart vara vattenfylld och pooltäcket borttaget. Flytta undan bilen och soptunnor från uppfarten. Häng upp vattenslangar och redskap och ställ upp cyklar, pulkor och snöskyfflar så det ser ut att vara ordning och reda.

Vid visningstillfället

När det är dags för visning är det bra om det ser ut ungefär som vid fotograferingen. Städa, putsa fönster och se till att det luktar fräscht i hemmet. Lägg ner mest tid på kök och badrum. Tips är att inte använda toaletten eller duscha precis innan visningstiden. Se över så att frukt och blommor är fräscha. Om det finns tid är det bra att se över ordningen i garderober, samt skåp och lådor i kök, där många spekulanter öppnar.

Städfirma

Om du anlitar städfirma kan det vara en idé att beställa en flyttstädning precis innan visningstillfället. Det är ett tungt jobb som kräver extra noggrannhet i kök, badrum och eventuell tvättstuga (rengöra ugn, rensa golvbrunn och vattenlås etc). Därmed är bostaden extra fräsch vid visningen och när det är dags att flytta blir slutstädningen mycket enklare att göra.

Välkommen att kontakta oss för ett första möte. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser. Vi lyssnar på dina önskemål och delar med oss av vår kunskap och erfarenhet. Vi gör samtidigt en bedömning av värdet på bostaden och du får en offert inför en eventuell försäljning. När du anlitar Högalidsmäklarna väljer du själv hur engagerad du ska vara i försäljningen. Om du inte vill, eller kan, vara delaktig kan du tryggt låta oss sköta allt.

Kontakta oss för mer information

Värdering och borådgivning?

Ange era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så snart som möjligt

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!