Småhus / Strängnäs Centralt / Kyrkbrinken 4

Fantastisk villa mitt i Strängnäs!

Björnlundska gården, en imponerande villa i jugendstil, byggd 1905 är nu till salu! Det putsade huset i rosa nyans är kanske ett av de allra vackraste i Strängnäs och här finns allt man kan tänka sig om man uppskattar trägolv, eldstäder, blyinfattade fönster, dörrar och stiltypiska utsmyckningar. Allt är varsamt renoverat och väl underhållet under årens lopp, men det finns även visst förbättringsbehov. Med nuvarande planlösning finns här tre bostäder; en 2:a och en 3:a samt en huvudbostad med 12 rum. Det innebär tre kök och totalt nio wc/bad/dusch-utrymmen. Till detta kommer vindsutrymmen, förråd, balkonger, veranda och en rustik källare med valv och möjlighet att bygga en vinkällare i spännande miljö! Parkering finns på gården för 2-3 bilar samt ett charmigt lusthus med väggmålningar från 1800-talet.

Fastigheten är med sina tre bostäder klassad som hyreshus (typkod 320) och kan användas som sådant och ge hyresintäkter, men är även utmärkt för t ex generationsboende eller kanske företagaren som behöver arbetsrum i en exklusiv miljö. Söker du ett ovanligt representativt och mycket trivsamt boende är det här tillfället du väntat på. Få bostäder i Strängnäs centrum kan erbjuda utsikt mot Domkyrkan, kvarnen i hamnen, en grönskande park och sjöglimt. Huset är uppfört och ägdes först av Sofia Gumaelius, vid den tiden ansedd som Sveriges största affärskvinna med sin omfattande annonsverksamhet. Arkitekt var Ivar Callmander, som även ritat södra kungstornet i Stockholm och designat möbler. Läs mer om detta intressanta hus och kontakta mäklaren för detaljerad dokumentation från kommunens bebyggelseinventering 1973 samt tidigare utlåtanden om huset av både landsantikvaire och museichef.

Läget är rogivande och mycket barnvänligt intill den grönskande parken kring kyrkan och samtidigt så centralt det kan bli, med närhet till Mälaren och badplats, skolor, butiker och kommunikationer som bussar och tåg. Strängnäs blir allt mer populärt för pendlaren, till Stockholm är det ca 8 mil och restiden med tåg är ca 45 min. Snabbt tillträde är möjligt, huset är besiktigat och säljes med friskrivningsklausul. Varmt välkommen att kontakta mäklaren Göran Selinder för mer information och bokning av visning, 0707224588.

Rumsbeskrivning

Att i ord och bild återge känslan och alla synintryck som detta hem bjuder på blir svårt, det måste upplevas på plats! Gemensamt för de flesta av rummen är heltäckningsmattor eller trägolv, väggarna är tapetserade eller målade i tidstypiska toner och det är högt i tak. Spegelindelade dörrar eller annan utsmyckning, blyinfattade fönster och kakelugnar och öppna spisar finns också. Överallt finns välbevarade detaljer från byggnadsåret. Museichefen Silverstolpe har1973 uttryckt sig mycket väl då han skriver att denna fastighet "måste enligt min bestämda uppfattning anses ha ett mycket stort kulturhistoriskt värde. Detta motiveras både av den konstnärliga kvaliteten och av fullständigheten i den ovanligt välbevarade anläggningen, så typisk för sekelskiftesarkitekturen och innehållande ett så rikt register av jugendstilens dekorativa lösningar."

Här följer en beskrivning av hur huset disponeras;

Från Kyrkbrinken är entrén storslagen med dess tunga port och en passage med valv. Inne på gården finns en trappa till verandan och den väderskyddade entrédörren till huvudbyggnaden. De båda lägenheterna har adresserna Mäster Olofsgatan 2A och 2B och de kan även nås från gården. Den stora bostaden består av 12 rum samt gemensamma ytor, kök, tvättstuga och 7 wc/bad/dusch-utrymmen. De två lägenheterna är en 3:a på 88 kvm och en 2:a på 72 kvm, båda med kök samt badrum/wc.

I huvudbyggnaden möts man av en stor hall med omfattande platsbyggd inredning och en stor öppen spis. Det är lätt att tänka sig hur stora tillställningar och fester kan ha sin början här, för att sedan fortsätta i den vackra matsalen eller i något av de tre rummen som ligger i fil mot gatan. Vid matsalen finns kök och tvättstuga och sedan, nästan som i en separat byggnad eller tjänstebostad, nås fler sovrum samt badrum. Via trappan som finns i den stora hallen nås övre plan med fyra rum, varav ett med balkong mot gatan, samt en stor hall med utgång till balkong mot gården. Här kan man njuta av underbara sommarkvällar och solnedgången. Västerut ser man Strängnäs välkända landmärke kvarnen.

Fakta

Boarea
532 m2 (Lantmäteriet)
Biarea
0 m2
Rum
17

Byggnaden

Historik och underhåll

Villa i jugendstil i två plan med spännande historik! 1871 var den stora branden i Strängnäs och förmodligen fanns på denna plats trähus som inte klarade sig. 1905 lät annonsentreprenören Sofia Gumaelius bygga det ståtliga huset för sin medarbetare och väninna Anna Björnlund. Sofia Gumaelius beskrevs vid sin död som Sveriges främsta affärskvinna och etablerade kontor i Stockholm, London, Göteborg, Malmö och Oslo. Husets arkitekt var Ivar Callmander som även ritade södra kungstornet i Stockholm. Ivar var även en framstående möbeldesigner. I början av 1910-talet bodde författaren Ludvig "Lubbe" Nordström och även författaren Marika Stiernstedt här. 1936-1989 tjänstgjorde huset som ett hem för äldre damer och därefter har det varit i privat ägo. Fråga gärna mäklaren om mer utförlig information önskas.

Nuvarande ägare lät huset genomgå en mycket omfattande renovering 1988 och kort innan dess renoverades taket. 1988 och de närmaste åren renoverades t ex alla våtutrymmen, ytskikt mm. Senare installerades fjärrvärme och fiber. Köket renoverades senast 2017, ett av badrummen 2020 och fasaden 2021.

Byggnadstyp
Villa i 2 plan
Byggår
1906
Uppvärming
Fjärrvärme
Mark
Sten
Grundens vägg
Ohuggen natursten
Stomme
Tegel/Trä
Bjälklag
Trä
Fasad
Puts
Tak
Tegel
Utvändiga plåtarbeten
Plåt
Fönster
2-glasfönster
Ventilation
Självdrag och mekanisk
Vatten
Kommunalt vatten
Avlopp
Kommunalt avlopp

Tomt

Tomtbeskrivning

Den härliga trädgården ligger skyddad av omgärdande huskroppar och plank, ett litet paradis utan insyn från gatan. Mot Kyrkbrinken finns valv och två gedigna portar i trä. Vid porten mot gatan finns förråd och ingång till källaren. I trädgården finns en anlagd uteplats med trädäck samt en flaggstång. Här finns även ett vackert gammalt lusthus, invändigt med väggmålningar. Tomten är varierad med grusgångar och gräsytor, perfekt för både lek och avkoppling.

Tomtyta
1047 m2
Tomtuppgifter enligt
Lantmäteriet
Totalyta
1047 m2

Parkeringplatser

Plats finns för 2-3 bilar på tomten, infart sker från Mäster Olofsgatan via två separata portar.

Närområdet

Välkommen till ett fantastiskt hem, mitt i centrala Strängnäs intill Domkyrkan och Stora torget och med närhet till Mälaren och allt som stan har att erbjuda! Här finns möjlighet till ett morgon- eller kvällsdopp vid fin sandstrand, en kort promenad från huset. Promenera längs strandkanten och upplev båtlivet på nära håll i den mysiga småbåtshamnen och slå dig ned på någon trevlig uteservering, kanske ett besök på Edsbacka Bistro. Fler restauranger finns i centrum och för den kulturintresserade finns mycket att se och uppleva i Strängnäs. Mest känt är Domkyrkan från 1291 och kvarnen vid hamnen. Men här finns också ångbåtsbryggan, strandbadet på Visholmen och kulturhuset Multeum som inrymmer bibliotek och museum med utställningar.

På Kyrkbrinken 4 bor du med gång- och cykelavstånd till all upptänklig service och det är ca 10 min promenad (850 m) till resecentra med snabbtåg till bl a Stockholms Central, restiden är ca 45 min. Här finns även många busslinjer samlade. Riksväg 55 och E20 korsar varandra i Strängnäs vilket gör att staden ligger bra till för den bilburne. Avstånd till andra städer ca: Eskilstuna 3 mil, Västerås 6 mil, Södertälje 5 mil, Stockholm 8 mil och Uppsala 8 mil. Strängnäs tätort har ca 14 000 invånare (34 000 i hela kommunen) och barnomsorg och skola håller hög nivå med flera grundskolor och gymnasium och de finns i både privat och kommunal regi. Det är promenadavstånd till bl a välrenommerade Europaskolan och Vasaskolan.

Kostnader

Fjärrvärme
10 226 kr/månad
El
3 753 kr/månad
Vatten och avlopp
816 kr/månad
Renhållning
457 kr/månad
Försäkring
1 115 kr/månad
Bredband
690 kr/månad
Driftskostnader
17 057 kr/månad
Fastighetsskatt/avgift
4 890 kr
Personer i hushållet
2
Övrigt om driftskostnaden
Driftskostnaden består av el, uppvärmning, vatten och avlopp, renhållning, försäkring och bredband, totalt ca 17 057 kr/mån. Notera att driftskostnader kan variera stort, beroende på förbrukning och val av leverantör. Fråga gärna mäklaren om mer information och personlig boendekostnadskalkyl.

Taxering

Taxeringsår
2022
Taxeringsvärdesår
1936
Taxeringvärde noggrannhet
Fastställt
Taxeringsvärde byggnad
2 962 000 kr
Taxeringsvärde mark
2 394 000 kr
Summa taxeringsvärde
5 356 000 kr

Energideklaration

Energistatus
Energideklaration är utförd
Energideklaration utförd
2024-02-19
Energiklass
F
Energiprestanda
174 kWh/m2

Rättigheter och belastningar

  • Planer och bestämmelser: Stadsplan
Pantbrev
5st om totalt 2 872 000 kr

Allmän information

ALLMÄNT

Ovanstående uppgifter om fastigheten kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är hämtade från fastighetsregistret eller baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika anledningar vara fel. Den köpare som tycker att arean har betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Vill du ha hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad? Ansvarig mäklare upprättar gärna en individuell boendekalkyl.

BUDGIVNING

Vi tillämpar öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Som utgångspunkt redovisas alla bud även till budgivare och spekulanter. Säljaren kan dock besluta att alla bud inte ska redovisas under budgivningsprocessen vilket gör att avvikelser från denna utgångspunkt kan förekomma.

Senast på tillträdesdagen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas eller inte.

Läs mer om budgivning här

ENERGIDEKLARATION

En energideklaration ger information om husets energianvändning och måste enligt lag göras innan en försäljning. Den visar även vilka åtgärder som kan göras för att minska husets energiförbrukning.

Energideklarationen är giltig i 10 år. För att energideklarationen ska vara giltig ska den vara utförd av en ackrediterad energiexpert. Fritidshus behöver inte energideklareras.

Det är säljarens ansvar att se till att energideklarationen finns tillgänglig. Om energideklarationen saknas har köparen rätt att beställa en energideklaration inom 6 månader från tillträdet på säljarens bekostnad.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Köpare uppmanas att undersöka bostaden de vill köpa. En köpare har nämligen en långtgående undersökningsplikt och fastighetens alla delar och funktioner ska undersökas. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen. Fel och brister som köparen skulle ha kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning får inte användas mot säljaren i efterhand. Fel i fastigheten som köparen inte har haft anledning att räkna med och inte heller borde ha kunnat upptäcka vid en besiktning brukar kallas för dolda fel. En säljare kan vara ansvarig för dolda fel som upptäcks inom tio år efter försäljningen.

Visningar

    Kontakta mäklaren för visning

Fakta

Pris
16 000 000 kr /bud
Typ
Småhus
Adress
Kyrkbrinken 4
Ort
Strängnäs
Boarea
532 m2
Rum
17
Tomtarea
1047 m2
Byggår
1906
Tillträde
Enligt överenskommelse

Ansvarig Mäklare


Intresseanmälan Låt oss värdera din bostad

Alla bilder

Badrocksavstånd till stranden

Byggherren och annonsentreprenören Gumaelius

Planlösning


Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Anmäl intresse för detta objekt

Fyll i formuläret och skicka in för att meddela oss ert intresse för objektet

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert intresse för detta objekt!

Värdering och borådgivning?

Ange era kontaktuppgifter så kontaktar vi er så snart som möjligt

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Formulär - Alla sidor - Kontakt

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Vart vill du bli bosatt?

Vi har alltid ett antal bostäder som av olika anledningar inte är öppet annonserade. Ange vad ni är intresserade av så blir ni kontaktade när vi har något som kan passa era önskemål.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in er intresseanmälan

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!